Yulaflı Yiyeceklerin Diyet Ve Sağlık Açısından Önemi Nedir?
Yulaf son dönemlerde çok tüketilen besinlerin ilk sırasında yer almaktadır. Diyet yapan kişiler yulaf tüketerek zayıflamak isterler. Yulafı pek çok ürünün içerisinde görmek mümkün. Yulaf çorbası, yulaf unu veya bebek maması gibi birçok besinde yulafı görüyoruz. Yulaf diğer tahıl ürünlerine oranla 2.5 kat daha çok selüloz içermektedir. Selüloz bitkinin hücre duvarını meydana getiren ve insan vücudunda sindirilemeyen bir maddedir. İnsan vücudunda sindirilemediği ve yapısı gereği su tuttuğu için midede şişlik meydana getiren selüloz acıkmanın önüne geçer.
Yulafın Faydaları Nelerdir?
Yulaf içerdiği mineral, vitamin ve çözünür lif açısından son derece zengin bir besin kaynağıdır. Yulaf bu özellikleri sayesinde beslenmede oldukça etkin bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Yulafın içerisinde %15 oranında protein bulunmaktadır. Yulafın kepekli kısmındaki protein miktarı çok daha fazladır. Tüm bu sebeplerden dolayı beslenmede yulaf kepeği çok önemli bir yere sahiptir. Sofralarda bol bol yulaf kepeğine yer verilmesi gerekmektedir. Yulaf diğer hububatlarla karşılaştırıldığında çok daha fazla yağ içerir. Daha fazla yağ içermesi sizi korkutmasın. Yulafın içerisinde bulunan yağ bitkisel kaynaklı doğal bir yağ olduğundan sağlığa olumlu katkıları bulunduğunu söyleyebiliriz. Yulafı isterseniz sütle isterseniz yoğurtla tüketebilirsiniz. Yulaf E ve B vitamini açısından son derece zengin bir besin kaynağıdır. E vitamini vücutta antioksidan bir etki yaratmaktadır. Bu sayede bağışıklık sistemi kuvvetlenmektedir. Yulafın içerisinde B vitamininde bol bulunduğunu görüyoruz. B vitamini pek çok hastalığa karşı insanları korumaktadır.
Yulafın Sağlık Açısından Önemi
Yulaf vücut için gerekli olan birçok aminoasiti barındırmaktadır. Arginin, izolösin ve lösin gibi aminoasitleri bünyesinde barındıran yulaf vücudun protein sentezi sağlaması açısından çok önemli bir yere sahiptir. Amino asitlerin yetersiz olması halinde vücutta birçok sıkıntı da beraberinde gelir. Özellikle sporcular tarafından yulaf çok tüketilen besinlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük 4 yemek kaşığı yulaf tüketen kişilerin sağlıkları açısından olumlu sonuçlar meydana gelmektedir. Günlük olarak yulaf tüketildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral rahatlıkla alınmaktadır.