Yeni doğan bebeğinizin bakımı 3 aylık bakımı çok önemlidir. En önemlisi yeni doğan bebeğin anne sütü ile beslenme bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Bebeğinizin ilk 6 ay anne sütüne ihtiyacı vardır. Doktor gerekli duymadıkça mama, su, bitki çayı gibi 6 ay içinde kesinlikle verilmez.
Anne sütü niçin çok önemli?
Anne sütü ile beslenen çocuklarda birçok hastalığın görülme riski azalır. Bu yüzden çok önemli bir yeri vardır anne sütünün. Özellikle astım, solunum sistemi gibi hastalıkların görülme riski azalır. Mümkünse bebeğinizi anne sütü ile besleyin yoksa en uygun olan süt ya da mama ile beslenmesini sağlayın. Anne sütü kadar iyi olmasa de bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. İlk üç ayda bebeğinize kesinlikle yasak olanlar inek sütü, yemek suları, yumurta, kıyma ve benzeri hayvansal gıdalar, yoğurt, muhallebi, bisküvi, arı mama +anne sütü, sebze ve meyve gibi ek olan gıdalar bebeğe kesinlikle verilmemelidir.
Bebeğin 0-3 aylık gelişimi..
- ayda bebekler;bebeğiniz ilk birinci ayında sürekli uyku halinde olacaktır. İlk bir ayda bebeğiniz yavaş yavaş ellerini yakalamaya başlar. Bebekler ses duyduklarında o yöne doğru bakma eğiliminde bulunurlar. Bebeğiniz ani bir sesten korktuğunda kollarını ve bacaklarını iki yana açarak korktuğunu gösterir. Bebeğiniz kendiliğinden gülme faaliyetinde bulunur. Bebekler ağladığı an da kısa aralıklarla ağlar bu da ileride ki konuşmanın temelidir. İlk ayda bebekler 2-3 saat uyuyarak neredeyse günün tamamını uyuyarak geçirir.
- ayda bebekler;gülümsemeleri artık sesli kıkırdamalar haline gelir. Dik oturttuğunuzda bebeğiniz kafasını dik tutmaya başlar. Eline oyuncak verildiğinde onu tutabilir. Ve oyuncaktan gelen sesi dikkatlice dinler. Bebeğinizin uyuma ve beslenmesi daha düzenli hale gelmeye başlar. Gözleriyle sizin ne yaptığına bakar ve sesin geldiği yöne doğru kafasını çevirebilir. İki elini birbirine geçirerek kendisine oyun oluşturabilir. Bebeklerin ağlaması iki aydan sonra daha azalmaya başlar, küçük nesnelere uzanabilirler. İki ayın sonunda agu gibi bazı sesler çıkarmaya çalışırlar.
- ayda bebeğiniz;bebeğiniz artık beslenme ve banyo da tepkiler vermeye başlar. Bebeğinizle konuştuğunuzda ya da ona seslendiğinizde size karşılık vermek için farklı sesler çıkarmaya başlarlar. Artık eline oyuncak verdiğinizde onu sıkıca tutup ağzına götürmeye çabalar. 3.aylıkken uyku düzeni geceleri 9 saat ve gündüzleri üç aralıklı 6 saat olmak üzere 15 saat uyumaya başlarlar. Karnınızın üzerine aldığınızda bebeğinizi başını artık 90 derece kadar yukarı kaldırabilir. Seslere karşı daha duyarlıdır sesin geldiği tarafa doğru yönünü döndürebilir. Gülüşleri değişir ve yüksek sesle gülmeye başlarlar. Önündeki nesneye uzanmaya başlarlar. Yanına doğru yuvarlanmaya başlarlar. Artık kişileri yavaş yavaş tanır ve onlara karşı tepkiler vermeye başlar. Kafasını artık daha iyi kontrol edebilir. Siz onu güldürmek için çabada bulunmadan da kendiliğinden güler.