YAZ SICAKLARINA KARŞI BESLENME ÖNERİLERİ
Yaz aylarında normallerin üstünde seyreden sıcaklıklar her yaştan insanı çeşitli oranlarda etkilemektedir. Eğer sizde yaz aylarının sıcaklarından etkilenerek vücut sağlık sisteminizde bozukluklar meydana geliyorsa aşağıdaki beslenme önerilerine dikkat etmenizi öneririz. Yine de bu bilgilerin tedavi ve muayene amaçlı olmadığını sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın.
BEBEKLERİN SIVI KAYBI DAHA FAZLA OLUR, DİKKAT EDİN!
Yaz mevsiminde çok fazla sıcaklıkların görülmesi bünyesi daha zayıf olan bebeklerde çok daha fazla etkisini göstermektedir. Yoğun sıvı kaybına bağlı olarak bebeklerde ishal durumu görülebilir. Eğer bebeğiniz ilk 6 aylık sürecinde ise anne sütünü yeteri kadar alması ile bu problem çözülebilir. Lakin ek gıda almaya başlamışsa anne sütünün yanında su ile desteklemek gerekir.
FERAHLATICI VE KURTARICI İÇECEKLER
Yetişkin bir insan günde en az 2 litre su tüketmelidir. Sıvı ihtiyacınızı çay ve kahve gibi içecekler yerine su, soda, ayran gibi içeceklerle kurtarmaya çalışın.
BAŞ DÖNMESİ VE MİDE BULANTISINA DİKKAT EDİN
Yüksek sıcaklık durumunda vücut dengeyi sağlamak ve vücut ısısını korumak adına daha fazla çalışmaktadır. Bu durumda kalp atış sayısında artışa, oksijen iletiminde azalma gibi çeşitli etkilere neden olmaktadır. Sıvı kaybına karşı önlem alınmadığı takdirde kişide baş dönmesi ve mide bulantısı durumları gözlemlenebilir. Bu nedenle bir üst maddede belirttiğimiz kurtarıcı ve ferahlatıcı içecekler ile sıvı kaybını önlemekte yarar vardır.
YUMURTA VE ET TÜKETİMİ ZEHİRLENMELERE YOL AÇABİLİR
Yaz sıcaklarında bazı besin maddeleri mevcut sıcaklığa dayanıklı değildir. Üretiminden çok kısa bir süre sonrasında tüketilmesi gereken yiyeceklerin başında et ve yumurta ürünleri gelmektedir. Fazlaca bir sıcaklık içerisinde beklemiş olan bu besinler bozulmaları durumunda tüketilirse kişide besin zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle dikkat etmek gerekir.