sivilce nedir

Sivilce Nedir? Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sivilce Nedir?

Sivilce tıp dilindeki tabiriyle akne cilt dokusu üzerinde yer alan gözeneklerin çeşitli sebeplerle tıkanması sonucu oluşan yağlı küçük şişliklerdir. Genellikle vücuttaki yağ dokusunda artış olduğunda vücudun belirli bölgelerinde sivilce oluşması kaçınılmazdır. Aynı zamanda ergenlik dönemine girildiğinde salgılanan büyüme hormonları vücuttaki yağ oranını etkilediğinden ciltte sivilce oluşabilir.

Sivilce Neden Olur?

Ergenlik döneminde hormon üretimi değişir. Bu ciltte bulunan yağ bezlerinin aşırı aktif olmasına neden olabilir. Sonuç olarak, sivilcelerin genç yaşlarda ve kadınların menstürasyon döneminde ortaya çıkması daha olasıdır.

Sivilce en sık yüz, sırt, göğüs ve omuzları etkiler. Bunun nedeni, cildin bu alanlarında çok sayıda yağ bezlerinin olmasıdır. Sivilcenin ana nedeni olan akne vulgaris, gençlerin yüzde 80’inden fazlasını etkiler. 25 yaşından sonra erkeklerin yüzde 3’ünü ve kadınların yüzde 12’sini etkiler.

Yağlı yiyecekler tüketmek yağ bezlerini daha fazla aktifleştirerek sivilce oluşumunu tetikler. Cilt dokusundaki yağ bezleri büyürse vücut sebum salgılamaya başlar. Sebum üretimi arttıkça ciltte kızarıklar meydana gelir ve ciltte irritasyonlar dahi oluşabilir.

Ayrıca stres, aktif çalışma hayatı, dengesiz beslenme ve yetersiz uyku da sivilce oluşmasına sebep olan faktörler arasındadır. Bunun yanında sivilce sıkıldığında sivilcenin etrafına yayılan bakteriler de sivilcelerin daha fazla artmasına neden olur.

Sivilce Tipleri

Birkaç farklı sivilce türü vardır ve bunlar farklı belirti ve semptomlar gösterir. Bunlar:

Ucu beyaz olanlar: Kapalı komedon olarak da bilinir, bunlar cildin altında kalan küçük sivilcelerdir. Küçük, ten rengi bir papül olarak görünürler.

Ucu siyah olanlar: Açık komedon olarak da bilinir, bunlar cilt yüzeyinde açıkça görülür. Cildin pigmenti olan melanin oksidasyonu nedeniyle siyah veya koyu kahverengidirler.

Papüller: Deride kaygan bir yapıda görünen küçük, sağlam, yuvarlak ve sert kabarcıklardır. Genellikle koyu kırmızıdır.

Püstüller: Bunlar irin dolu sivilcelerdir. Cilt yüzeyinde açıkça görülürler.

Nodüller: Bunlar papüllere benzer bir yapıya sahiptir, ancak daha büyüktür. Acı verici olabilirler ve cildin derinliklerine gömülürler.

Kistler: Bunlar cilt yüzeyinde açıkça görülür. Onlar irin ile doludur ve genellikle acı vericidir. Kistler genellikle yara izlerine neden olur.

Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alışkanlıkları Değiştirerek Sivilceleri Tedavi Etmek
Hafif akne veya sivilce sorunu olan birçok insan sivilceleri yaşam tarzında değişiklikler yaparak tedavi edebilir. Yağ sivilcenin başlıca nedenidir, bu nedenle yüzünüzü temiz tutmalı ve özellikle saçınız yağlıysa saçınızı toplamalısınız.

Saçınızdaki ve yüzünüzdeki yağlar da yatağınızın üzerinde birikir. Yastık kılıfınızı günlük veya haftalık olarak değiştirmek, bu birikimin önlenmesine yardımcı olabilir.

Yüzünüzü günde iki ila üç kez ılık su ve aşındırıcı olmayan yumuşak bir temizleyici ile yıkayın. “Kanserojen olmayan” etiketli nemlendiricileri ve güneşten koruyucuları seçin. Bu, ürünün tarz ürünlerin gözeneklerin tıkanmasını engeller.

Topikal İlaçlar
Topikal ilaçlar cildinize uyguladığınız losyonlar, jeller ve kremlerdir. Yüzünüzü yıkadıktan sonra genellikle sabahları ve yatmadan önce cildinize bu ilaçları ince bir tabaka halinde uygulayın.

Reçeteli topikal ilaçlar, vücuttaki yağ dokusunu azaltan ürünlerin yeterince güçlü olmadığı durumlarda yardımcı olabilir. Bu tarz akne jelleri veya kremleri, tretinoin (A vitaminden gelen bir retinoid ilaç), daha güçlü bir benzoil peroksit versiyonu veya klindamisin adı verilen bir antibiyotik içerebilir.

Ağız Yoluyla Alınan İlaçlar
Sivilce için oral ilaçlar da sistemik tedavi olarak adlandırılır, çünkü tüm vücudunuz bu ilaçları emer. Sivilce tedavisinde kullanılan iki tip sistemik ilaçlar şunlardır:

  1. Antibiyotikler: Antibiyotikler genellikle jeller ve kremler tek başına durumunuzu iyileştirmediğinde topikal ilaçlarla birlikte kullanılır.
  2. Doğum Kontrol Hapları: Hormon seviyelerinin düzenlenmesi bazı kadınlar için aknenin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Doktorlar sivilce tedavisinde şartlar uygunsa doğum kontrol hapı kullanmayı önerirler.

Cilt Tedavisi
Genel olarak ilaçlar kadar reçete edilmese de, şiddetli akneleri tedavi etmek için birkaç tıbbi prosedür kullanılabilir. Bunlar:

Drenaj ve Temizleme
Drenaj ve temizleme sırasında doktorunuz cildinizin altında oluşan büyük kistleri manuel olarak tahliye eder. Bu işlem sivilcenin içinde oluşan kiri, yağı, irini ve ölü deriyi yok eder.

Lazer Tedavisi
Lazer tedavisi aynı zamanda akne enfeksiyonunun iyileşmesine de yardımcı olabilir. Lazer ışığı cildinizde akneye neden olan bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olur.

Kimyasal Peeling ve Mikrodermabrazyon
Kimyasal peeling ve mikrodermabrazyon, cildinizin üst katmanını temizler. Bu sırada ucu beyaz ve siyah olan sivilcelerin de temizlenmesine yardımcı olur.

Sivilceleri Tedavi Etmede Ev Yapımı Sivilce Maskeleri

Limonlu Sivilce Maskesi

  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı bal

Nasıl Hazırlanır?
Önce yüzünüzü sivilce için etkili bir ürünle temizleyin. Daha sonra limon suyu, bal ve ılık suyu karıştırıp temiz bir pamukla cildinize sürün. Biraz kuruduktan sonra ılık su ile temizleyin. Düzenli kullanımda sivilcelerin azaldığını göreceksiniz.

Çilekli Sivilce Maskesi

  • 6-7 orta boy çilek
  • 1,5 yemek kaşığı yoğurt

Nasıl Yapılır?
Çilekleri güzelce yıkayıp temizledikten sonra bir kaseye alıp tahta kaşıkla güzelce ezin. Üzerine yoğurdu ekleyip homojen bir kıvam alana dek karıştırın. Yüzünüze temiz bir fırçayla sürün.10 dakika beklettikten sonra soğuk su ile yıkayın.

İlginizi Çekebilir

Altın İğne Uygulamasıyla Ameliyatsız Gençleşme: Dr. Yaprak Konakçı Anlatıyor!

Fraksiyonel radyofrekans uygulaması olarak da bilinen altın iğne, ameliyatsız gençleşme yöntemleri arasında en kolay ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir