Saçlarımızın kepeklenmesi oldukça sık rastlanan bir problem. Kepeğe neyin neden olduğu konusunda çoğu kişinin bilgisi olmasa da kepeklere karşı şampuan almışlığı var hepimizin. Çünkü hayatımızın bir döneminde mutlaka kepek problemi yaşadık. Aslında kepek bakıldığında bir saç problemi değil bir cilt problemi olarak karşımıza çıkıyor. Saçımızın altındaki derinin zamanla yıpranarak güçsüz kalmasından dolayı parçalanarak ölü deri olarak saçlarımızın arasına karışması durumudur kepek. Önlenmesi mümkün olabildiği gibi bir hastalık değildir.
Ölü derinin zamanla yıpranmasının ardından oluşan çatlaktan yıpranma devam ederek büyür. Bu derinizin tamamen atılarak yenilenmesi sürecini kapsar. Bu süreç kapsamında sürekli olarak saçlarınız kepeklenir. Toplum tarafından bakımsızlığı işaret eden kepek problemi bulaşıcı değildir ve bir hastalık olarak görülmesi söz konusu olamaz. Tabi kepeği tetikleyen bazı faktörler yok değil. Örneğin saçımızı şekillendirmek amacıyla kullandığımız jöle ya da sertleştiriciler kepek için oldukça müsait bir ortam yaratır. Aynı zamanda sık sık saçlarımızı yıkamamız derimizin de nem ihtiyacını gidererek kepek oluşumunu önler. Cildin su ihtiyacını karşılayan bir diğer yöntemde su içmektir. Araştırmalar neticesinde düzenli olarak su içmeyenlerde kepek problemi içenlere göre daha şiddetli görülmüş. Saçımızı az yıkamak kepeğe sebep olabileceği gibi aşırı ve sert yıkamalarda kepeğe sebep olabilir.
Örneğin saçınızı yıkadığınız bir lif benzeri ürün varsa bunun çok sert olmaması gerekir. Ya da elinizle saçlarınızı ovarken tırnaklarınızın saç derinize batma olasılığı kepek oluşumu harekete geçirebilir. Çünkü saç derimiz oldukça hassas bir yapıdır. Kepeğin oluşumunda bazı hastalıklarda söz konusu olabilir. Örneğin sedef hastalığı bir deri hastalığıdır ve saç derisinde görüldüğünde ciddi deri kayıpları yaşanabilir. Bu saçınızda kepek olarak görülür. Normal şartlara göre çok daha şiddetlidir ve bir cildiye uzmanından yardım almanız gerekmektedir bu tür durumlarda. Nadirde olsa saç derisinde olası bir mantar enfeksiyonu kepeği tetikleyebilecek bir diğer tıbbi unsurdur. Fakat bunlar küçük bir kısmı oluşturur. Genel anlamda doğal gündelik sebepler neticesinde oluşur.
Kepekli saçlardan kurtulmak çok abartılacak bir problem değildir günümüzde. Hemen hemen bir çok ünlü markanın kepekli saçlar için ürettiği şampuanlar mevcut. Bu şampuanlar düzenli kullanım halinde 1-2 aylık bir süre zarfında kepeği azaltarak 3-4 ay içinde tamamen yok edebiliyor. Eğer şampuanın işe yaramadığını düşünüyor ya da gözlemliyorsanız olası bir deri probleminden ötürü bir uzmana gözükmenizde fayda var.