Adet dönemi yani regl kadınların her ay periyodik olarak maruz kaldıkları bir olay. Sancısıyla, stresiyle ve bir takım soru işaretleriyle oldukça sinir bozucu olduğu kadınların ortak kararı diyebiliriz. Ancak sağlıklı bir kadının doğurganlığı için gerekli olan bir durum. Çoğu tıbbi konuda olduğu gibi adet dönemiyle ilgilide halk arasında yayılmış aslında gerçekle alakası olmayan bir takım durumlar söz konusu. Bunlardan en yaygın olanlarını sizlerle paylaşarak bu bilgi kirliliğinin önüne geçmek istiyoruz.
Özellikle yaz aylarında kadınların en endişeli oldukları zamanlardır regl dönemleri. Örneğin denize gidecekleri tarihi bu haftalarından olabildiğince uzağa alırlar. O haftaya denk gelen ani bir tatilde denize girmezler. Çünkü adet döneminde denize girilmeyeceği gibi bir inanış mevcuttur. Oysa ki adetin denize ya da havuza girmekle bir ilişkisi yoktur. Bu dönemler için tampon üretilmiştir. Tampon yardımıyla dışarıya sızıntı olmadan rahatça yüzebilirsiniz.
Bir diğer soru işareti yine bu konuyla ilgili. Tamponun adet kanamalarını engelleyeceği, keseceği ya da pıhtı yapacağıdır. Tamponlar bu amaçla tasarlanmış ve emme odaklı yapılardır. Kanı içlerine emerler ve doğru yerleştirildiğinde dışarıya kesinlikle sızıntı yapmazlar. Adet sancılarının psikolojik olup olmadığı gerek kadınların gerekse erkeklerin bir numaralı tartışma konusu. Ancak adet sancıları fizyolojiktir. Rahmin sürekli olarak kasılması ve iç duvarlardan kan tahliyesi sebebiyle sürekli olarak karın bölgesinde bir ağrı yapar. Bu anda salgılanan biyolojik yapılara anti toksidan içeriği veren ağrı kesiciler doktor gözetiminde ve önermesiyle kullanıldığında bu ağrıları engelleyebilmektedir. Ancak yine de bilinçsizce ağrı kesici kullanmamak oldukça önemli. Ve kafaları karıştıran en büyük sorun adet döneminde cinsel ilişki gebelikle sonuçlanır mı? Kimi kısımlar net olarak sonuçlanacağını savunsa da kimileri sonuçlanmayacağını savunuyor.
Bir kadının yumurtlama döngüsü adetten sonra 18. gün yani tam yarı yarıya zamanda oluşur. Bir erkek sperm hücresi ise 2 gün boyunca yaşayabilir rahim içerisinde. Eğer adet döneminin uzun sürdüğü, yumurtlamanın erken olduğu ve son döneme rast gelen bir cinsel birliktelik gibi bir rastlantı sağlanırsa hamilelik için gerekli tüm şartlar var olmuş olacaktır. Yani hamile kalınabilme ihtimali vardır. Yüzdesel bir aralıkta olsa bile her halükarda korunmak en mantıklısı olacaktır.