Normalde beslenme günlük 3-4 öğün şeklinde yapılır. Fakat ramazan ayında bu denge değişecek 2 öğüne düşer. Bu nedenle kilo kaybı veya artışı çok fazla görülür bu da ramazan ayında nasıl beslenmeli sorusunu akıllara getirir. Beslenme konusunda biraz daha dikkatli davranarak bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür. Yanlış beslenme şekilleri metabolizmayı da olumsuz yönde etkilemektedir. Ramazan ayında susuzluk da oldukça insanları oldukça etkilemektedir. Bu durumu engellemek için bol su tüketiminin yanında su miktarı fazla olan yiyeceklerin tüketimi de önemli rol oynar.
Hangi Besinler Tercih Edilmeli?
Ramazan ayında nasıl beslenmeli sorusunun cevabını merak ediyorsanız cevabı ramazan ayında sağlıklı beslenerek metabolizmayı olumsuz yönde etkilememek için tüketilmesi gereken bazı besinlerde bulacaksınız. Tam buğday ekmeği, yumurta, süt, yoğurt, tarçın ve salatadan oluşmakta olan bu besinler açlığı biraz olsun önleyerek kilo alımını önleyerek sağlıklı şekilde zayıflama fırsatını da sağlar. İftardan sahura kadar olan sürede bol su tüketimi de yaz aylarında artan sıcaklardan dolayı oluşabilecek susuzluğu önlemektedir. Yumurta insanı tok tutar ve yüksek protein i ve az kalori içermesi nedeniyle sağlıklı beslenmenize yardımcı olur. Tam buğday ekmeğinin tüketilmesi de oldukça tok tutacak düşük kalorili yiyecekler arasındadır. Süt ve yoğurt ise içerisinde yüksek oranda kalsiyum barındırır, kalsiyum da yağları yakıcı etkisiyle kilo almanın önüne geçmektedir.
Sahurda Neler Yenmemeli?
Ramazan ayında nasıl beslenmeli sorusunun yanında ramazanda neleri tüketmemeli sorusu da kaçınılmaz olacaktır. Sahurda yağlı yemeklerin tercih edilmemesi ve hafif besinlerin yenmesi gereklidir. Sağlıklı bir sahur mönüsü içerisinde süt, yoğurt, yumurta, yeşillik, buğday ekmeği gibi besinler yer almaktadır. Ramazan ayında mideye aşırı yüklenmek birtakım sağlık sorunlarına yol açacağından dengeli beslenmek ve mideye ağır gelecek yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Sahurda mutlaka bir şeyler tüketilmelidir. Aksi takdirde gün içinde acıkma süresi kısalacak ve kan şekerinin düşmesine yol açacaktır. Fazla tuzlu ve baharatlı besinler de sahurda tüketilmemelidir.