Doğru diş bakımının yapılmadığı bir ağızda bakteriler artmış durumdadır. Bu bakteriler açlık ile birleşerek ağızda kötü kokuya neden olmaktadır. Ramazan ayı oluşan kötü koku hem kişinin kendisini hem de çevresini rahatsız edebilmektedir. Ramazanda ağız kokusunu önlemenin yolları arasında ramazan ayı gelmeden önce hekime diş temizliği yaptırmak yer almaktadır. Çünkü diş taşları ağız sağlığını bozmakla beraber kötü kokuya da neden olmaktadır. Ağız kokusu sadece çürükler nedeniyle de oluşmamaktadır. Bazı diş eti hastalıkları da ağız kokusuna neden olmaktadır. Ayrıca kalitesiz yapılmış protezler ve mide hastalıkları da ağızda kötü kokulara neden olabilmektedir. Ağız bakımının iyi yapılması kötü kokuları önlemektedir. Oruçluyken tükürüğün kuruması daha hızlı gerçekleşmektedir. Yaşanan bu kuruluk bakteri oluşumunu arttırır. Bunun sonucunda bakteriler daha fazla üreyerek ağızda kötü koku oluşmasına yol açar.
Ramazanda Doğru Ağız Bakımı Nasıl Olur?
Ramazanda ağız kokusunu önlemenin yolları ağız bakımına gösterilen özene bağlı olmaktadır. Ağız kokusunu önlemek için aşağıdaki liste uygulanabilir.
- İftar ve sahurda diş mutlaka fırçalanmalıdır. Fırçalamak yeterli kalmamakta diş ipi kullanımı da gerekmektedir.
- Oruçluyken dişler fırçalanmasa bile gün içerisinde su ile ağız çalkanabilir.
- Oruçlu iken dişleri fırçayla macun kullanmadan fırçalamak hem dişin beyazlığını arttırarak hem de biraz olsun ağız kokusunu giderecektir.
- Ağız spreyi kullanımı da oruçluyken gerçekleştirilebilmektedir. Kokuyu gidermek için gün içerisinde antibakteriyel ağız gargaraları yutmamak şartıyla kullanılabilir.
- Sahurdan sonra yatmadan burnun tıkalı olup olmadığına dikkat edilmesi ramazanda ağız kokusunu önlemenin yolları arasındadır. Burun tıkalı olursa ağızdan nefes alma artar ve bu da ağız kuruluğu arttırarak ağızda kötü kokuyu neden olur.
- Yemeğin yanında içilen limonlu su ve lokmaların iyi çiğnenmesi ağız kokusunu önleyen bir başka yoldur.