RAMAZAN AYI VE SIHHAT
Ramazan ayı gün uzunluğundan dolayı kimi yerlerde 18 saat gibi bir süreye çıkmaktadır. Hele ki bir de çok yanlış bir şey olan sahur yapmadan oruç tutma olayı nedeni ile birçok kişi Ramazan ayında tuttuğu oruç nedeniyle sağlık problemleri ile karşılaşabilmektedir. Alanında uzman olan hekimlerin önerisi önemle dinlenmeli ve uygulanmalıdır. Kitle iletişim araçlarında yayına çıkan uzman hekimlerin önerdiği sağlıklı beslenme tavsiyelerini sizler için derledik.
RAMAZAN AYINDA SAĞLIĞINIZI KORUMANIZI SAĞLAYACAK 7 ÖNERİ
- Uykusuna düşkün olanlar ya da uyandıktan sonra tekrar yatamayan birçok kişi sahur vaktine uyanmayarak sahur yapmamaktadır. Bu durum oldukça yanlıştır. Sahur atlanılmaması gereken bir öğündür. Sahur yapmayan kişilerde, gün boyu aç ve susuz kalınmasından dolayı kan şekerinde düşüş meydana gelmekte olup çeşitli sağlık problemlerine davetiye çıkarmaktadır.
- Gün boyu aç ve susuz kalan kişilerin yaptığı yanlışlardan en sık görüleni ise iftar vakti yemeği oldukça abartmak ve haddinden fazlasını yiyerek midenin sindirim sistemini bozmasıdır. İftar vaktinde hafif yiyecekler ile orucunuzu açtıktan sonra, iftar vakti ile sahur vakti arasında ara bir öğün yenilerek midenin sindirim sisteminin çalışması kolaylaştırılmalıdır.
- Sahur yapılırken kahvaltı yemekleri tercih edilmelidir. Az tuzlu veya tuzsuz yiyecekler ile beraber tahıl, protein değeri yüksek yiyecek – içecekler tercih edilerek tokluk süresinin arttırılması önemlidir.
- İftar vakti yaklaştıkça kişilerde ne yersem yesem doymam hissi oldukça ağır basar. Bu hissiyat ile hem mideyi hem de sağlığı etkileyecek yiyeceklere abanılır desek pek yanlış olmaz. Örneğin kızartmalar, şerbetler, yağlı yiyecekler kilo alımını hızlı bir şekilde arttırarak kişinin sağlık problemleri ile karşılaşmasına yol açabilir.
- İftar vakti ile sahur vakti arasında 2 ile 2,5 litre arasında su tüketilmesi önerilmektedir. Bu seviyenin altında su tüketen kişilerde özellikle böbreklerde çeşitli hastalıklar görülebilir.
- Hem sahur hem iftar vaktinde sebze ve meyve tüketimi oldukça önemlidir. Gündüz ışığının olduğu süre boyunca aç duran kişiler kabızlık gibi çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabilir. Bu nedenle posalı yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
- Şeker hastaları, yaşlılar, hamileler ve böbrek hastaları oruç tutmak istiyorlarsa kesinlikle uzman hekime danışarak konu hakkında bilgi almalıdır. Bilinçsiz bir şekilde yapılırsa kişilerin ciddi sağlık problemlerinden etkilenmesi çokta uzak bir ihtimal değildir.