Ramazan ayı, 12 ay içerisinde beden 1 ay dinlenmesi için oruç tutulan ve bu oruç ile vücudun ve organların yavaş çalışması ile dinlendiği bir aydır. Dinen insana kazandırdıklarının yanında maddi olarak da insanı dinçleştiren Ramazan ayında yemek konusunda dikkatli olunmalıdır. Ramazanda bedeni dinlendirmek yerine daha da fazla yormamak için iftarda ver sahur da uygun yemek menülerine yer verilmelidir. Hazırlanan menülerdeki yiyecekler özellikle sahurda yenilecek olanların hafif olmasına özen gösterilmelidir. İftarda yemek üzere hazırlanan yemek menüsünün gün boyu boş kalan mideyi birden doldurup yormayacak türden olması gerekmektedir. Bu sebeple de Ramazan ayı diyet önerileri veren bir uzmandan yardım almak çok daha sağlıklı olacaktır.
Diyet yapmak isteyenlerin bunu ramazan ayında yapması çok daha kolay olacaktır. Gün içinde yeme içme olayının olmaması diyeti kolaylaştırmaktadır. Sonrasında ise yapılması gereken tek şey vücudun ihtiyacı olan sıvının alımının sağlanması ve metabolizmanın çalışmasını hızlandıracak yiyeceklerin hazırlanmasıdır. Ramazan ayında diyet yapacak olanların bu konuda bir uzman kontrolünde Ramazan ayı diyet önerileri alması ve bunu uygulaması yerinde olacaktır. Bu şekilde yapılan diyetler vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayacağı için zayıflama sırasında sıkıntı oluşmayacaktır.
Ramazan ayı diyet önerileri uzmanından alınarak uygulanmaya başladığında 1 ayın sonunda oldukça fazla kilonun sağlıklı bir şekilde verildiği görülecektir. Uzman tarafından verilmiş olan bir diyet ile iftar ve sahur menüleri hazırlanırsa oldukça sağlıklı bir ay geçirilmiş ve diyet uygulanmış olacaktır. Örnek bir ramazan diyetinde iftar yemeği şu şekilde hazırlanabilir:
İftar:
1-2 adet hurma
1 kepçe çorba
Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra:
3 adet ızgarada hazırlanmış köfte veya tavuk, közlenmiş sebze salatası, 1 su bardağı ayran, 2 dilim tam buğday, çavdar veya kepekli ekmek, bol yeşillikli hazırlanmış salata.
Yemekten sonra sindirimi hızlandırmak için yeşil çay içilebilir.
İftardan yarım saat sonra bir porsiyon meyve ve haftada 1 kez 1 porsiyon sütlü tatlı.
(meyveden yarım saat sonra) 1 bardak ayran veya 1 bardak şekersiz limonata veya komposto ve haftada 2 kez 2 top dondurma yenilebilir.
Sahurda ise hafif bir kahvaltı yapılabilir. Açık ve şekersiz çay, 3-4 dilim ekmek, 1 adet haşlama yumurta, 3 dilim peynir, domates ve salatalık, 2 ceviz sahur için uygun bir menüdür.