MUTLU ÇOCUK DEMEK HUZURLU GELECEK DEMEK
Ağaç yaş iken eğilir atasözü boş yere söylenmiş bir söz değil. Yetiştirilen bir çocuk küçüklüğünden itibaren şekillenerek hayatının geri kalanını o şekil devam ettirir. Pozitif değerlerle eğitilen ve yetiştirilen bir çocuk büyüdüğü zaman herkese yararlı bir birey olabilirken, negatif değerleri acı bir şekilde tecrübe eden çocukların ileride hem kendilerine hem de çevrelerine ciddi zararları olabilmektedir. Bu nedenle çocuk eğitimi konusunda ailelerin bilinçli olması ve bu bilinç düzeyinde çocuklarını eğitmesi gerekmektedir. Mutlu çocuklar yetiştirmek için bazı ipuçları;
OLUMLU YAKLAŞIN
Çocuğunuza yaptığı işlerde ve yapmayı planladığı işlerde olumlu tavsiyeler vererek çocuğunuza cesaret ve olumlu düşünceyi aşılayın. Olumsuz düşünceler aşılanan çocuklar en basitinden sınav dönemlerinde olumsuz kaygılar yaşayarak bile zarar görmektedir. Bu nedenle çocuğunuza yönelik daimî olarak olumlu ve ılımlı yaklaşın.
ÇOK FAZLA KISITLAMAYIN…
Aileler son dönemlerde teknolojinin ve iletişimin gelişmesi ile endişe ve kaygılarında haklılık payı olsa da bu durumu bazen abartabiliyorlar. Sürekli kısıtlanan ve baskı altında yetişen çocuklar hem yaratıcılıklarını ön plana koyamıyorlar hem de girişkenlik konusunda çeşitli problemler çekebiliyorlar. Bazı alanlarda gerekli tedbirleri aldıktan sonra özgürlük alanı sağlamanın hiçbir zararı yoktur.
MÜKEMMELİYETÇİLİKTEN KAÇININ
Bir elin parmakları bile birbirine denk değilken sizin çocuğunuzda bir başkasının çocuğuyla aynı olmak zorunda değildir. Her insanın kendine özgü bir doğası ve anlayışı vardır. Bu nedenle çevrenizde gördüğünüz ailelerin çocukları ile kendi çocuklarınızı kıyaslama gibi bir hataya düşmeyin. Bunun dışında çocuğunuz bir robotmuş ve sizin isteklerinizi yerine getirmesi hedeflenen bir canlı değildir. Bu nedenle sizin yapmak istediğiniz lakin erişemediğiniz yetkinlikleri çocuğunuza yaptırmaya çalışarak mükemmeli aramaya çalışmayın. Bunun yerine kendi özgür davranış biçimini kazanması konusunda yardımcı olun.
ÇOCUĞUNUZU NE KADAR TANIYORSUNUZ?
Neredeyse her ebeveyn o benim kanım, benden daha mı iyi tanıyorsunuz diye savunma yaparlar. Bu genellikle yanlış bir kanıdır. Çok bilmişlik hissiyatı gerçekleri görmenizde engel olmaktadır. Şayet durum böyle olmasaydı günümüzde bu kadar kötülüğe bulaşan insanlar olmazdı. Bu nedenle çocuğunuzu tanımaya ve onu anlamaya çalışın.