Diğer hastalıklara bakıldığında belirtisi pek belli olmayan kıl dönmesi hastalığı çoğu kişi tarafından belirtisi olsa bile insanlardan teşhis koymada zorlanılan bir hastalıktır.
Kıl Dönmesi Nedir?
Kıl dönmesi hastalığının önceden alınabilecek herhangi bir tedbiri olmayan ve insanların başına gelene kadar hastalığın ne olduğu pek bilinmeyen bir hastalık türüdür. Kıl dönmesi genelde oturarak çalışan kişilerde daha sık görülmektedir. Kıl dönmesi nedeni halk arasında yaygın olan çok kıllı kişilerde olur söylemi kesinlikle doğru değildir. Kıl dönmesi sebebi kalça yapısı ve oturma şekillerine bağlı olarak değişmektedir.
Ofis ortamında çalışan kişiler koltuklarda dik oturmak yerine daha rahat bir pozisyon olan yayılma yöntemi ile oturmaktadır. Bu şekil oturmada vücut ağırlığı kuyruk sokumuna aşırı bir baskı yapmaktadır fakat biz bunu o bölgede fazla sinir olmadığından ağrı hissetmeyiz ve uzun süreler bu şekilde oturabiliriz. Bu tarz oturma ile vücuttan çıkan kıllar çıkmakta zorlanır ve bazıları çıkamaz. Vücudun dışına doğru çıkamayan kıllar kendine başka bir yol bulur ve tam tersi içeri doğru uzamaya başlar. İçeri doğru uzayan kıllar diğer kıllara göre daha yavaş büyüdüğünden çok fazla büyümezler.
Kıl Dönmesi Tekrar Eder Mi?
Modern tıp dilinde Pilonidal Sinüs olarak bilinen kıl dönmesi tanımı Türk Dil kurumuna göre Kıl ucunun ters gelip derinin içine doğru ilerlemesi olarak nitelendirilmektedir. Kısacası kıl dönmesi vücudumuzda çıkan kılın deriden çıkamayarak deri altında uzamasıyla oluşan bir rahatsızlıktır.
Kıl dönmesi ameliyatı olan hastaların aklındaki en büyük soru kıl dönmesi tekrar eder mi sorusudur. Bizzat kendim iki kere kıl dönmesi ameliyatı olmuş birisi olarak maalesef kıl dönmesi tekrar eden hastalıklardandır. Kıl dönmesi ameliyatları iki türlü yapılır birincisi kapalı ameliyat(dikiş izi) diğeri ise açık ameliyat olarak yapılmaktadır. Açık ameliyat yapılan hastalar ameliyat sonrasında temizliklerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir aksi taktirde yara yeri iltihap kapabilir.
Kıl dönmesi ameliyat sonrası bakım yapmak için o bölgenin tüy dökücü krem veya jilet ile çok temiz hale getirilmelidir. Mümkün ise sırt bölgesindeki kılları temizlemeniz sizin için daha iyi olacaktır.