Tek çocuk olmak, her zaman için yıkılmaz bir tahta sahip olmak gibidir. Ebeveynlerin yanı sıra bütün aile büyükleri üzerinize titrer, ne isterseniz alınır, yapılır ve sizi çok sevdiklerini bilirsiniz. Peki, bir gün kardeşiniz olursa? Kardeş sahibi olan her çocuk, mutlaka onu kıskanmıştır. Kardeş kıskançlıkları, yanlış davranışlarla birleşince ileride kardeşler arasındaki ilişkiyi ve büyük çocuğun psikolojisini etkileyebilir. Bu nedenle ikinci bir çocuğunuz olduğunda, ilk çocuğunuza biraz daha hassas davranmanız gerekir.
Doğum yaptığınızda büyük çocuğunuz hastaneye geldiğinde ona son derece sıcak davranmanız gerekir. Ona ne kadar değerli olduğunu, sevginin bölünmediğini ya da azalmadığını, sadece kardeşiyle ilgilenecek olmadığınızı, onu hala çok sevdiğinizi ve bunun gibi birçok iyi düşünceyi ona aşılamanız lazımdır.
Yeni doğan bebeğinizle abisini ya da ablasını tanıştırmanız, son derece önemlidir. Ona bu bebeğin onun kardeşi olduğunu, ailenin yeni bir bireyi ve bir parçası olduğunu, onun bir rakip ya da onun elinden birçok şeyi alacak biri değil, onunla birlikte olacak bir bebek olduğunu güzel bir şekilde anlatmanız çok iyi olacaktır.
Çocuğunuz, bundan sonra sürekli o bebekle ilgilendiğinizi, onu emzirdiğinizi, kucağınızda tuttuğunuzu, uyuttuğunuzu görecek ve ister istemez bu durumu kıskanacaktır. Ona, kardeşinin yardıma muhtaç olduğu ve ona yardım edilmesi gerektiği bilincini aşılamanız, abisinin ya da ablasının da size yardım etmesinin iyi olacağını anlatmanız gerekmektedir.
Bebeği görmeye gelen misafirler de hep bebekle ilgileneceğinden, büyük çocuğunuzla da ilgilenmelerini gizlice onlara söyleyebilirsiniz. Ayrıca bu süreçte sürekli bebeğin üstüne titremek, hatta büyük çocuğunuzu bebeğin yanına yaklaştırmamak kesinlikle çok yanlış bir hareket olacaktır. Sizin desteğinizle kardeşini sevmesini, öpmesini sağlayın. Size yardım etmesi, örneğin; bez getirmesi, mamayı tutması, ıslak mendil çıkarması, kardeşine oyuncak getirmesi gibi durumlara sık sık başvurmanız, çocuğunuzda sizin yardımcınız ve o bebeğin büyüğü olduğu hissini geliştirecek ve kıskançlığını yenecektir.
Yeni doğan bebeğiniz sürekli sizinle yatacağından, bu durumu da çocuğunuza anlatmanızda fayda var. Geceleri ona masal anlatmak, onu uyutmak, onunla da hala ilgilenildiğini göstermek yararlı olabilir. Çok zor durumda kaldığınız zamanlarda, sizinle yatmasına izin vermeniz de büyük çocuğun bebeği kıskanmasını biraz da olsa engelleyebilir.
Yeni bebeğe sürekli hediyeler getirilecek, siz ister istemez bebeğin ihtiyaçlarını alacaksınız fakat büyük çocuğunuza da bu zamanlarda küçük de olsa hediyeler almanız, çocuğunuzun kendini unutulmuş hissetmesini engelleyecektir. Bebek uyuduğunda büyük çocuğunuzla oynamanız, zaman geçirmeniz de doğru bir hareket olacaktır.
Ayrıca bütün bunları yaparken, kardeşini kıskanmamasını sağlamak uğruna büyük çocuğunuzun kendini üstün hissetmesini de engelleyin. Çünkü böyle davranırsanız sürekli kendini üstün görecek ve kardeşine olan sevgi- saygısının yerini üstünlük hissi alacaktır. Bu, ileride de ilişkilerini etkileyebilir. Bu yüzden, çocuklarınıza her zaman eşit davranmaya çalışın. Kardeş kıskançlığı problem olmaktan çıkmalı.