Kadının sosyal gelişimine baktığımızda, önceleri varlıklı toplum düzeni ile beraber kapitalist imalat münasebetlerinde cinsiyetçi iş bölümünü üstelemekte kadınlar değeri düşük ve niteliksiz iş gücü olarak görülmekteydi. Kadınların öğrenimi de önceki dönemlerde erkeklerle kıyaslandığında fırsat eşitliği ve toplumsal önyargılarda, gerçekleştirilen, istihdam stratejilerine taban olmaktadır.
Kadının iş hayatına girmesi ile birlikte kadının ailedeki ve sosyal yaşamdaki rolünde farklılık meydana gelse de, kadın ev hayatının getirdiği sorumluluklardan kurtulamamıştır. Evin ve ailenin fazla yükü ve iş hayatının ağır istismarı ve de iş hayatının sorumluluğu ile kadın daha fazla bir sömürüyle karşı karşıya gelmiştir. Böyle bir durumda kadının yaşadığı zorluklar düşünüldüğünde erkeğin bayana yardımcı olması kadının yükünü bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Bayanların karşılaştığı ve iş hayatını etkileyen diğer bir sorun ise kadının doğurgan olması yani gebelik ve emzirme döneminde iş hayatında çok fazla verimli olamamasıdır. Bu durumda anne bebeğini büyütüp yetiştirmek için kariyerinden ya da bulunduğu onca zaman emek harcayarak geldiği yönetim noktalarından vazgeçmek zorunda kalacaktır.
İş hayatında çıkarlar ön planda olduğu ve hızla ilerlediği için uzun vadeli iş kayıpları meydana gelmesi; kadını kariyerya da annelik tercihi gibi zor bir kararı almaya sürükleyebiliyor. Kariyerine devam etmek isteyen bayanları ise daha zor günler bekliyor. Çünkü artık anne olmasının ve sorumluluklarının artmasının iş hayatında artık eski performansı yakalayamayacağının düşünülmemesi için kadın çok daha fazla çalışarak kendisini yıpratıyor.
Eski çağlarda kadının ruhlu olup olamadığı ya da şeytan olduğu düşünülerek birçok araştırmalar yapılmıştır. Çağımıza baktığımızda ise kadınların sosyal yaşamda mühim seviyeler kaydettiği bir gerçektir, fakat iş gücü olarak iş hayatı içinde aile ekonomisine katkıda bulunmak için daha alması gereken çok yol ve aşması gereken birçok engel vardır. Kuram olarak öğrendiklerini iş hayatında pratiğe başlamak ise kadın için bir o kadar zordur. Bazen stres bazen yorgunluk hatta bazen pes etme gibi ruh halleri bile yaşatabilir. Sonrasında çekişmede olabileceğin insanların karşına çıkıyor olması devamlı olarak bir mücadele içine itmektedir. İş hayatında rekabet ortamında bazen hasetlik bazen ise eziklik hissedilir. Kariyer aşamaları kadınlar için her adımda farklı zorluklar getirmeye devam edecektir.
Kariyer amacına ulaşmak için gayret sarf ederken, aile ve iş arasında kadın denge kurmak zorundadır. Bu denge ise ailede mutluluğun oluşması ve devamı ayrıca işte de başarının sağlanması için önemlidir.