Son yıllarda kadınların aktif çalışma hayatındaki rolü gittikçe artış göstermekte. Bunun en büyük nedeni ise eğitim. Önceki yıllara bakıldığında kadınların eğitim seviyeleri şimdilere nazaran daha düşüktü ve kendilerini iş hayatına hazır hissedemiyorlardı. Fakat son yıllarda kadınların eğitim seviyelerindeki yükselişle beraber çalışma hayatındaki rolleride arttı.
Bugün baktığımızda en köklü şirketlerin yöneticilerinden tutun da taksi şoförlüğüne kadar her işte kadınları görmek mümkün. Bundan önceki dönemlerde kadınlar ev hanımı rolünden fazla bir statü kazanamazken son 3 ila 4 yıldır kadınlar artık erkeklerden daha önemli pozisyonlarda çalışma hayatında baş gösteriyorlar.
Eğitimini tamamlamış kadınlar artık evde oturup ev işleri yapmak yerine, çalışma hayatına katılıp kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışıyorlar. Yapılan araştırmalara göre 2000’li yıllarda kadının çalışma hayatına katılım oranı yüzde onikilerde iken, 2012 yılında kadının aktif çalışma hayatındaki yeri yüzde otuz otuzbeşlere kadar yükselmiş bulunuyor. Ve yapılan yasalarlada kadınların hakları daha da iyileştirildi. Bu hakların iyi olması da kadınların iş hayatındaki rollerinin artmasını sağlayan unsurlar arasında.
Siyasete baktığımızda kadının statüsündeki değişimi net bir şekilde görebiliriz. Daha önceki dönemlere göre kadın milletvekili sayısında oldukça fazla artışın olduğunu görebiliriz. Şuan için TBMM’de tam 48 kadın milletvekili yer almakta ve bu sayıda her geçen dönemde artış göstermektedir.