göğüs enfeksiyonu belirtileri

Hamilelikte Göğüs Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur, Belirtileri Ve Tedavisi

Hamilelikte Göğüs Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur, Belirtileri Ve Tedavisi

Gebelik dönemi, bir kadın için en hassas ve dikkat edilmesi gereken dönemdir. Ne kadar çok sağlıklı bir süreç geçirilirse o kadar çok anne ve bebek gelişiminde olumlu kazanımlar elde edebiliriz. Ancak her ne kadar dikkat edilse de zaman zaman anne ve çocuk için negatif durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Özellikle de endişe duyulmasına sebep olan durumların başında gebelikte enfeksiyon riski gelmektedir. Gebelik sırasında yaşanan göğüs enfeksiyonu ise en çok karşılaşılan durumların başındadır. Anneyi endişelendiren bir durum olarak gördüğümüz bu enfeksiyon sıkıntısı ile ilgili bilgilenmek önemli bir adımdır.

Göğüs enfeksiyonu aslında akciğerlerde meydana gelen bir enfeksiyonun habercisidir. Bu tür bir enfeksiyonun akciğerlerde bulunan hava yollarını tıkadığını biliriz. Ciğerlerdeki büyük hava yollarının ve küçük keselerin tıkanması söz konusudur. Birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir ve semptomlar da kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Hamilelik döneminde de aynı şekilde annelerin yaşantısına bağlı olarak belirtiler ve sebepler de değişmektedir.

Gebelikte Göğüs Enfeksiyonu Sebepleri

Hamilelik döneminde bazı anne adaylarının göğüz enfeksiyonuna yakalanma konusunda yatkınlığı olduğunu bilinmektedir. Mantar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar olarak ayrı türleri olduğunu da söyleyebiliriz. Bazı başlıklar altında enfeksiyonların çeşitlerine değinebiliriz:

Pnömoni (Zatürre):Alveoller üzerinde bir enfeksiyon meydana geldiğinde buna pnömoni yani zatürree ismi verilir. Alveoller akciğer üzerinde bulunan hava kesecikleridir.

Bronşit:Genellikle çok fazla sigara içen kişilerde bronşit hastalığı çok sık görülür. Kimi zaman haftalar kimi zamansa aylar süren bu hastalık, bakteriyel ve de viral bir enfeksiyondur. Hamilelik döneminde yakalanıldığında etkisi daha kötü olabilmektedir.

Tüberküloz: Kişiler arasında iletişim kurarken hapşırma ya da öksürme yolu ile geçen bir hastalıktır.

Tüm bu hastalıklara yakalanmak göğüs enfeksiyonuna sebep olabilir ve gebelik sürecinde hem anne hem de bebek için tehlike arz etmektedir.

Gebelikte Göğüs Enfeksiyonu Belirtileri

Gebelik döneminde göğüs enfeksiyonuna yakalanan anne adaylarının karşılaştığı semptomlar genelde benzerlik gösterir ve belirtilerden yola çıkarak tedavi edilmesine karar verilir. Aşağıdaki belirtilere sahipseniz bir hekime gitmeli ve göğüs enfeksiyonu ile ilgili tedavi almaya başlamalısınız.

  • Sürekli bir öksürük halinde olursunuz. Aşırıya kaçtığı zamanlarda kan lekesi barındıran balgamlar da görülebilir.
  • Enfeksiyonun ağırlığına bağlı olarak nefes darlığı da yaşanabilir.
  • Yorgun hissedersiniz.
  • Uyuşuk ve bir o kadar da hassas ve kırılgan bir vücut yapısına sahip olursunuz.
  • Göğüs bölgesinde sıkışma hissedebilirsiniz. Aşırıya kaçtığı zamanlarda göğüs ağrısı yaşanması da mümkündür.
  • Kalp atışlarınız birden hızlanabilir.

Gebelikte Göğüs Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konur?

Hamilelik döneminde enfeksiyonlar ile karşılaştığınızda doktorunuza danışmalısınız. Tanı konmak için şu tetkikler sıklıkla yapılmaktadır:

  • Öksürük ve balgam incelemesi için test
  • Kan testi
  • Göğüs ağrısı ve nefes tıkanıklığı için X-Ray testi

Gebelikte Göğüs Enfeksiyonu Tedavisi İçin Neler Yapılır?

Göğüs enfeksiyonu belirtileri taşıyorsanız doktora danışmalısınız ve tanı almak için testleri yaptırmalısınız. Tedavi yapılması için teşhisin net olarak konulması gerekir. Testler yapıldı ve tanı konduktan sonra tedavi için şu yollar izlenebilir:

  • İlk olarak bol istirahat önerilir.
  • Doktor tarafından gebe olduğunuz için sürekli kontrol altında tutulmanız gerekir.
  • Enfeksiyon için mutlaka ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Gebeler için hafif ilaçlar tercih edilmektedir.
  • Vücutta bir ağrı varsa ağrı kesici kullanılması da mümkündür. Yine hafif ve yan etkisi az olan ağrı kesiciler tercih edilir.
  • Dehidrasyon oluşumuna engel olmak için bol bol su tüketilmesi gerekir.

Hamilelik zamanında enfeksiyonların bulaşıcı etkenlerinden korunması gerekir. Bulaşıcı bir hastalığa yakalanmak bebeğin de hayatını tehlikeye sokabilmektedir.

  • Bulaşıcı bir göğüs hastalığına yakalanmış kişilerden uzak kalınması gerekir. Yakın temastan kaçınmanız önerilir.
  • Grip ya da soğuk algınlığı olan kişilerle aynı ortamda bulunmaktan kaçınmalısınız. Hatta bu kişiler ile tokalaşmamalı ve eşya paylaşımında bulunmamalısınız.
  • Göğüs enfeksiyonuna yakalanmış olan kişiler ile eşya paylaşımı yapıldığında da enfeksiyon kapma riskiniz bulunmaktadır.

Hamilelikte Meme İltihabı (Mastit)

Hamilelik döneminde göğüs enfeksiyonlarına ek olarak mastit görülme oranı da çok yüksektir. Süt verme dönemine geçildiğinde de devam eden bu iltihap ilerlediğinde enfeksiyonlara dönüşebilmektedir. Hamilelikte mastit oluşumu memede ağrıya sebep olabilir, memedeki sütün tam anlamıyla boşaltılmasına izin vermez. Bunlara ek olarak koltuk altı bezlerinde şişme gözlemlenebilir. Yüksek ateş ve halsizlik durumu da bu belirtilere eşlik eder. Doğum gerçekleştikten sonra oluşan mastitler 40 gün devam eder ve sonrasında geçerse bu tehlikeli görülmez. Bunlara lohusa mastiti adı verilir. Erkenden tedavi edilmediğinde memede apseye sebep olabilir. Apse cerrahi müdahale de isteyebilir.

Mastit Oluşmasını Kolaylaştıran Durumlar Nelerdir?

  • Sıkı bir iç çamaşırı giymek
  • Aşırı yorgunluk ile karşı karşıya gelmek
  • Stresli bir ortamda yaşamak
  • Meme ucunda çatlakların olması
  • Emzirme sürecinde sadece tek bir pozisyonda bebeğin emzirilmesi
  • Doğumdan sonraki ilk birkaç haftada ve belirtilen diğer sebepler sonucunda mastit gözlemlenmesi mümkündür.

Mastit Belirtileri Nelerdir?

Bunu iki başlık altında ayrı ayrı inceleyebiliriz.

Erken Dönemde Mastit: Bölgesel bir sıcaklık gözlemlenir, sertlik hissedilebilir, ağrı ve kızarıklık oluşabilir.

İleri Dönemde Mastit: Ateş yükselebilir, aşırı yorgunluk, halsizlik ve stres gözlemlenebilir.

Bu tür belirtiler gözlemlendiğinde hemen vakit harcamadan hekime gidilmelidir.

Mastit Tedavisi

Mastit tedavisi kapsamında antibiyotik en olağan tedavi yöntemi olarak bilinir. Emzirmeden önce memeye masaj uygulanabilir. Islak ve ılık kompresler ile süt kanallarının açılması desteklenebilir. Meme mastitlerinde enfeksiyonun gerilemesi için memede süt birikmemesi gerekir. Sütün renginde değişme gözlemlenirse bu sütün bebeğe verilmemesi gerekir. Sütün rengin normale dönene kadar pompa yardımıyla sütün çıkarılması önerilir. Sütün rengi kendine geldikten sonra bebek emzirilmeye başlanmalıdır.

İlginizi Çekebilir

Nane Çayı ve Faydaları

Nane çayı susuzluğu gidermek konusunda oldukça etkilidir. Aynı zamanda tazelenme hissi de verir. Nane çaylarının …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir