Doğru Bebek Bakımı İçin Öneriler

Isı denetimi yeni doğan bebekte iyi yetkinleşmediği için bebeğin cilt yüzeyi vücut ağırlığına nispeten çok daha geniş olduğundan ısı kaybı çok hızlı olur. Vücut ısısının düşmesini önlemek için özellikle ilk günlerde bebeğin ağırlığına uygun ortam ısıları belirlenmelidir. Vaktini tamamlayıp sağlıklı doğmuş, 3 kg üzerindeki bir yeni doğan için uygun ortam sıcaklığı 22-24 derece arasındadır. Ortam ısısının 25 dereceden fazla olduğu durumlarda bebek az giydirilmelidir, aksi takdirde yeni doğan bebekler terlemezler ve en önemli ateş sebebi, aşırı sarmak ve çok sıcak ortamda tutmaktır.

Anne sütü ile beslenme yeni doğan bebeğin tüm ana ihtiyaçlarını karşılayan en güvenilir besindir. Doğum sonrası ilk bir saat içinde başlamak koşulu ile bebek her istediğinde emzirilmelidir. Farklılaşmanın yaşandığı ilk hafta bebek uzun süre emmez uyursa uykudan uyandırılıp beslenmelidir. Bu şekilde annenin süt akımı hızlanmış ve bebek sarılıktan korunmuş olacaktır. Bebeğin yeterli şekilde beslenip beslenmediği idrar ve dışkı miktarı ile anlaşılabilir. Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassas ve ince yapılıdır. Cilt entegrasyonunun bozulması bebek için iltihap riski meydana getirir. Nemlendirici ve yumuşak losyonlarla cildin kuruması engellenmelidir.

Vaktinde doğmuş sağlıklı bir bebek ilk 24 saat içinde yıkanabilirler. Her gün ya da gün aşırı yıkanabilirler. Göbek düşene kadar kaynatılıp soğutulmuş sürekli su akışı olacak şekilde yıkanmalıdırlar. Banyo suyu sıcaklığı vücut ısısında, ortam sıcaklığı 24-25 derece olmalıdır. Banyodan sonra bebek iyice kurulanmalıdır.

Kız çocuklarında önden arkaya temizleme yöntemi ile kakanın idrar yoluna bulaşması engellenmelidir. Bez bölgesine koruyucu olarak nemlendiriciler ya da bebe yağları sürülebilir. Alt değiştirme sonrasında bebeğin cildi pişik oluşumuna karşı iyice kurulanmalıdır. Bebeğin altı uzun süre ıslak kalmamalıdır.

Bebeğinize dokunurken ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Zira yeni doğan bebeklerin -özellikle ilk 3 ay- bağışıklık sistemleri gelişmediğinden her türlü mikroba karşı dirençsizdir. Bebeğinize süt verirken, altını değiştirirken ya da başka bir dokunuşta ellerinizin temizliğinden emin olun. Özellikle dışarıdan geldikten sonra ellerinizi yıkamadan bebeğiniz ile temasta bulunmayın.

Bebeğinizin kıyafetlerinin yüzde yüz pamuklu olduğundan emin olmalısınız. Diğer kıyafetler bebeğinizin cildine zarar verebilir. Yüzde yüz pamuklu kıyafetler bebeğinizin cildinin daha rahat nefes almasını sağlayacak, böylelikle bebeğinizin cildini yumuşak tutacaktır.

Bebeğinizin burun tıkanıklığında aspiratör yerine daha doğal olan eczanelerde satılan tuzlu su alarak burun deliklerine birer damla damlamanı daha sağlıklı olacaktır. Böylece hem bebeğinizin burnunu açmış olacak hemde burun mukozasına iyi davranmış olacaksınız.

İlginizi Çekebilir

Bir Yaşına Kadar Bebeklerde Beslenme Düzeni

Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması, doğduğu andan itibaren  beslenme ve uyku düzeninin en doğru …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir