Diyet Listeleri Neye Göre Hazırlanır?

Diyet listeleri kişisel olarak hazırlanmalıdır. Ne yazık ki yanlış bilinçlenme doğrultusunda herkesin ortak olarak uyguladığı bir takım listeler kulaktan kulağa yayılmaktadır. Ancak her bünye farklı metabolizma ve değerlere sahiptir. Aynı zamanda geçirilen rahatsızlıklar, kullanılmış ve halen kullanılmakta olan ilaçlar, hayat standartları ve gündelik yaşantınız diyetinizin oluşturulmasında en büyük belirleyici unsurların başında gelir.

Diyete başlamadan önce ilk yapmanız gereken şey diyetisyene başvurarak ona gerekli olan bir takım sağlık bilgilerinizi aktarmanızdır. Örneğin kolesterol, şeker, tansiyon gibi kalıtsal rahatsızlıklarınız olup olmadığı, düzenli kullandığınız ilaçlar, stres ve sinir bazında hayatınızda var olan detaylar, yaşam standartlarınızı oluşturan etmenler gibi detayları paylaşmanız en önemli husus. Bu raddede diyetisyeniniz sizi bir takım testlere tabi tutarak vücudunuzda ki yağ ve kas eğilimini ölçecek. Vücudunuzun neresinde fazlalık yağınız var, kaslarınızın durgunlaşarak işlevini kaybettiği bölgeler nereler bunlar tespit edilecek. Sonrasında kalıtsal rahatsızlık ve yaşam standartlarınız göz önünde bulundurularak size uygun bir yiyecek listesi oluşturulacak. Sevdiğiniz gıdalar ödül, sevmediğiniz gıdalar ise gerekli değilse elenerek liste haline getirilip size sunulduktan sonra yağ kas eğiliminiz göz önüne alınarak bir egzersiz programı planlanacak. Unutulmamalıdır ki bir diyetin başarılı sonuçlanması için spor ve egzersizlerin aksatılmadan yapılması şarttır.

Oluşturulan diyet listesi ve egzersiz programıyla ortalama 8 haftalık bir süreç gözlemlenecek. Tamamen uygulandığı takdirde başarıyla sonuçlanması gereken bu periyod eğer başarıyla sonuçlanmazsa sebeplerinin araştırılması için bir takım ek tahlillere başvurulacak. Gerektiği zaman b ve d vitaminlerinin eksikliğinden kaynaklanan sorunlar olup olmadığını araştırmak için bu testler istenebilir bir hastaneden onaylı olmak suretiyle. Eğer başarılı olunmuşsa bu kısa periyod tekrarlanarak devam edecektir.

Diyete ilk başlanılan 8 hafta oldukça kilo vermeye elverişli geçer. Çünkü düzensiz yeme alışkanlığı bırakılarak düzenli ve gerekli besinler yeteri kadar tüketilmeye başlanır. Sonrasında bu başarı yavaş yavaş azalır. Daha yavaş yağ erimesi, daha yavaş kilo verimi gibi durumlar gözlenir. Burada bir takım destekleyici vitamin ve proteinlerle beraber egzersiz programınız daha yoğunlaşırken aynı zamanda daha fazla yürüyüş ve koşu gibi detaylar eklenir. Yiyecek listenizse yavaş yavaş zayıflamaya ve daha çok sebze ve yeşillikten ibaret olmaya başlar. Bir diyet programı ortalama 6 ila 8 ay arasında sürer. Sonrasında ideal kiloyu korumak için dikkatli beslenilir.

 

İlginizi Çekebilir

Diyet Listesi Yapılırken Dikkat Edilecekler

Yaz mevsimi yaklaştıkça insanların kilo problemi başladı. Kış aylarında saklanan kilolar şimdi önem kazanmaya başladı. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir