Yetişkinlerde egzama belirtileri ile çocuklardaki belirtiler aynıdır. Şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve ardından pullanma belirtileri gösterir. Atopik dermatit, toplum içerisinde çok yaygın olan bir cilt hastalığıdır.
Egzama cilt yüzeyinde oluşan ve vücudun ufak bir kısmını kaplarken bazen de büyük bir kısmını kaplayabilmektedir. Ciltte kızarıklık ile başlayarak akabinde kuruluk ile çatlama izler kaşıntı ile pullanma gözlemlenir. Bazen sulu yaralanmalar şeklinde ya da kızarık cilt tabakasında kepeğe benzer türden iri pullanmalar görülebilmektedir.
Çocuk psikolojisi üzerinde büyük bir etki yaratabilmekte ciltte oluşan yaralar sonucunda arkadaşları arasında alay olma düşüncesi ve ya toplum içinde yadırganması kaygısıyla sosyal bir hayata sahip iken asosyal bir yaşam içerisine girebilir.
Egzama Neden Olur
Genetik: Egzama bir kişiden diğer kişiye temas ile bulaşan bir hastalık değildir. Egzama genetik olarak anne veya babadan çocuğa geçiş oranı yüksektir.
Cilt Tahrişi: Çamaşır suyu, sabun, deterjan, şampuan, parfüm, makyaj ürünleri gibi maddelere yoğun bir şekilde maruz kalındığında.
Alerjik Durular: Vücudun bazı maddelere ve cisimlere gösterdiği reaksiyon belirtisidir. Yiyeceklerde süt, yumurta en yaygın alerji gösteren ürünlerdir. Tozlu ortam, hayvanlara olan alerji egzamaya neden olur.
Hava Şartları: Mevsimsel geçişlerde yoğun bir şekilde gözükür. Hava şartlarının değişmesi sonucu yoğun olarak nem oranının düşmesi sonucu veya kuru ve soğuk havalarda egzamayı arttırır. Egzamanın başlıca nedeni hava şartları değildir.
Egzama Nasıl Geçer
Egzamanın kesin çözüm veren bir tedavi yöntemi şu an için yok. Atopik egzama genellikle bebeklerde egzama ve çocuklar bir kaç aylık iken başlar ve çoğunda 4 yaşını doldurmadan kaybolur. Mümkün olduğunca hastalığı bastırmak için dermatolog tarafından verilen ilaçların kullanılması gerekmektedir. Aşağıdaki listede hastalığı yoğun yaşamamak için gereken öneriler yer almaktadır.
Ani oluşan ısı değişimlerinden koruyun ani hava değişimleri ciltte kaşıntıya sebep vererek tahriş eder.
Evlerdeki nem oranını dengede tutun. Bilinmesi gereken faktör kış aylarında ortamda bulunan su oranı fazla olup buna oranla hava nemlidir. İç ortamlara girildiğinde soğuk havadan uzaklaşılır ve nem oranı düşer. Sıcak ortamda kuru bir hava bulunduğundan odadaki nem oranını dengeleyebilmek için nemlendirici cihazlar kullanılmalı ya da radyatör üstlerinde içi su dolu su bardakları konulmalıdır.
Aşırı sıcak ve aşırı soğuktan kaçının
Duş suyu sıcak olması yerine ılık ayarda olması ve Ph içerikli şampuan ve nemlendirici kremler kullanın, lif bezi, lif filesi gibi aşırı tahriş edici ürünler yerine elinizi kullanarak günde bir defa yıkayınız.
Ev dışına çıkıldığı zaman evin odalarını günde 1 saat 2 defa olacak şekilde havalandırın. Havalandırma işi iç ortamın havasını dış ortamla dengeleyerek ani ısı değişimini önlemektedir.
Sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler tercih edin.
Bazı evcil hayvanlar hastalığın yoğunluğunu arttırabilir.
Yeni alınan ürünleri giymeden önce yıkayınız.