Cildiniz Hakkında Muhtemel Bilmediğiniz 12 Gerçek çok önemli olmadığını düşünebilirsiniz ama öğrenmenin ne kadar faydası olduğunuda öğrenmiş olacaksınız.
Sahip olduğumuz ve bizi çevreleyen cildimiz gerçekten ilginçtir. Birçok görevi üstlenebilen cilt aynı zamanda birçok işlevi yerine getirebilmektedir. Hücrelerin korunması, hücrelerin sıcak ve soğuk olarak dengede kalması, vücut ısısının korunması ve iç organların korunması cildimizin başlıca işlevlerindendir. Peki cildimiz bir çok işlevi aynı anda yerine getirirken biz cildimiz hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Cildimizi korumak ve sağlıklı bir cilde sahip olmak için neler yapıyoruz ve cildin en büyük düşmanı olan UV ışınlarına karşın nasıl önlem alıyoruz? Aynı zamanda vücudumuzun en geniş ve büyük organı olan cildimiz hakkında bilinmeyen çok ilginç gerçekleri sizler için derledik.
CİLDİN( DERİNİN) BİR ÇOK KATMANI VAR
Bedenimizin en büyük organı olan ve bir çok işlevi aynı anda yerine getirebilen cilt(deri) yaklaşık olarak 22 metrekarelik bir yüz ölçüme sahiptir. (Vücudumuz da ikinci olarak en büyük organ ise karaciğerdir.)
CİLT VÜCUDUN HER YERİNDE AYNI KALINLIKTA DEĞİLDİR
Vücudumuzu tamamen saran cilt vücudun her yerinde aynı kalınlıkta değildir. Göz kapaklarında, ayak tabanlarında ve avuç içlerinde cildimizin kalınlığı farklılık göstermektedir. Örnek olarak göz kapaklarında 0,05 mm olan cilt kalınlığı, ayak tabanlarında ve avuç içlerinde 1,5 mm kalınlığa sahip olabilmektedir.
CİLT VÜCUT AĞIRLIĞINDA ÖNEMLİ BİR PAYA SAHİPTİR
Yaklaşık olarak 22 metrekare yüz ölçümüne sahip olan ve vücudumuzun en büyük organı olan cilt vücut ağırlığına da % 16 oranında etki etmektedir.
CİLDİMİZ TEK KATMANDAN OLUŞMAZ
Her ne kadar cildimiz tek katmandan oluşuyormuş gibi görünse de aslında hiç de öyle değildir. Epidermis( üst tabaka), Dermis( orta tabaka) ve Hipodermis( alt tabaka) olarak cildimiz üç farklı katmandan oluşmaktadır. En iç tabakayı oluşturan Hipodermis en fazla yağ dokusunu bulunduran kısımdır ve hücre beslenimi burada sağlanır. Orta kısmı ve ikinci kısmı oluşturan Dermis, cilt kalınlığını % 90 oranında belirleyen katmandır. En üst tabaka olan ve dış yüzeyi oluşturan Epidermis, vücudunuzu dış çevreden gelebilecek olumsuz etkilere karşı koruma işlevini yerine getirmektedir. Özellikle güneş ışınları ve UV ışınları bu kısımda bloke edilir ve cilde vereceği tahribat önlenir.
BİR DAKİKADA CİLT TARAFINDAN KAYBEDİLEN HÜCRE SAYISI
Cildimiz dakikada yaklaşık olarak 30.000 ve 40.000 arasında hücre kaybına uğramaktadır. Ve bu kayıp yine aynı hızla cildin kendisini yenilemesiyle telafi olmaktadır.
CİLDİMİZ VÜCUT ISIMIZI MUHAFAZA EDER
Cilt vücudun ısı dengesini sağlar. Bulunduğunuz ortama göre vücudunuza en uygun ısıyı dengeler. Çok sıcak bir ortamda bulunduğunuz zaman cilt tarafından damarlar genişletilerek hızlı kan akışı sayesinde vücut sıcaklığı düşer. Ve aynı şekilde soğuk bir ortamda yine cilt sayesinde damarlar daraltılarak kan akışı yavaşlar ve vücut ısısı artar. Bu şekilde vücudumuzun ısı dengesi cilt tarafından sağlanır.
CİLDİMİZ DOĞUM VE SONRASINDA RENK DEĞİŞİMİNE UĞRAR
Cilt rengi doğum sonrası ve ilerleyen zaman dilimlerinde değişime uğramaktadır. Sağlıklı olarak yeni doğan bir bebeğin ilk olarak cilt rengi derin bir kırmızıya ya da morumsu bir renge sahiptir. El ve ayak cilt renkleri ise mavimsi bir tona sahip olur. Gelişim devam ettikçe cilt kendi rengini almaya başlar ve bu şekilde kendi rengini ilerleyen zamanlarda edinir. Bu şekilde cildimizde küçük de olsa bir renk devinimi yaşanır.
BİR CİLT SORUNU OLAN AKNE DÜNYA ÜZERİNDE EN FAZLA ABD’ DE GÖRÜLÜR
Yapılan araştırmalar %85 oranında her insanın bu sorun ile karşı karşıya geleceğini gösteriyor. Bir cilt sorunu olan AKNE dünya üzerinde en fazla Amerikalı insanlarda görülmektedir. Yaklaşık olarak 40-50 milyon insan Amerika da bu cilt sorununu yaşamaktadır.
AKNE’NİN BEBEK CİLDİNE ETKİSİ
Bebek cildinde oluşan akneler bebeklerin hormonlarının olumsuz bir sonucu değildir. Hamilelik döneminde annelerin yaşadığı akne sorunlarının neticesinde anne ile bebek bağının arasına karışan hormonlar bebeklerinde bu sorunu doğumdan sonra kısa süreli olarak yaşamasına sebep olabilir.
CİLT ÜZERİNDEKİ MEYDANA GELEN İZLER İKİNCİ KATMAN OLAN DERMİS KATMANINDA OLUŞUR
Cildimizde özellikle yüzümüzde bazı izler oluşur. Bu izler zamanla yok olur. Oluşan iz sürecinde hücreler öncelikle yavaş bir şekilde ölür ve daha sonra Dermis tabakası tarafından yenilenir iz ortadan kalkar. Diğer bir ifade ile hasar oluşan kısım belirli bir süreç içerisinde değişime ve yeniliğe uğrar.
UYKU CİLT ÜZERİNDE ETKİLİDİR
Uyku şekliniz ve özellikle yastığınız cildiniz üzerinde etkilidir. Örnek olarak yattığınız sırada yastığınızın çukurlaşması cildinizi siz farkında olmadan yıpratır ve ilerleyen yaşlarda kırışıklıklara sebep olabilir.
BEBEKLERİN CİLDİ VERNİKS DENİLEN MUMSU BİR MADDE İLE KAPLIDIR
Verniks ana rahminde bebeğin cildini koruyan bir zar olarak bilinir ve bu zar bebeğin cildini korur. Doğumdan sonra ise bu mumsu zar yapılan ilk banyoda suyun etkisi ile yok olur.