Kış aylarına girilmesi ile birlikte hastalıklar da baş göstermeye başlar. Soğuk algınlığı ve grip kış aylarında en sık görülen hastalıklar arasında yer alır. Bunları takip eden hastalık olarak özellikle de çocuklarda görülen bronşit hastalığını sayabiliriz. Bronşit; soğuk algınlığından sonra görülen, belirtileri olan öksürük, bronşlarda şişme ve balgam artışı ile kendini gösteren yaygın ve bulaşıcı bir hastalık olarak bilinmektedir.
Akut bronşit; genellikle solunum yollarının üst kısmına yerleşen virüsler nedeni ile oluşmaktadır. Bu virüsler, vücut direnci düştüğü zaman iltihaba sebep olurlar ve bronşlar bu durumda zarar görür, buna tepki olarak da bronşlar şişer ve balgam oluşturur. Ayrıca ağızdan nefes almak, sigara içmek ya da sigara dumanına maruz kalmak, fabrika dumanları, ani gelişen ısı farklılıkları ve çok kuru ya da çok nemli havalar gibi durumlar da üst solunum yollarında iltihap oluşmasına ve bronşit gelişmesine neden olur.
Bronşit şiddetli öksürük ve halsizliğe neden olduğu için kişiyi yatağa bile düşürebilmektedir. Bronşitten korunmak için ise; bulunduğunuz yerleri sık sık havalandırmak, A vitamini yönünden zengin olan yiyecekler ile beslenmek ve hasta olan kişilerden uzak durmak gibi önlemler alınabilir. Bronşit geçiren kişiler ilaçların yanı sıra bitkisel tedavi ile iyileşebilirler. Nanenin içeriğindeki mentol maddesi burun tıkanıklığının açılmasına ve bronşit belirtilerinin hafiflemesine neden olur. Havuç, elma, kuru kayısı, domates, biber gibi sarı ve turuncu renkli A vitamini zengin yönünden besinler ile takviye yapılmalıdır.
Kış hastalıklarına karşı koruyucu olan C vitamini de bronşitten iyileşme sürecini hızlandırmada yardımcı olacaktır. Somon ve sardalya gibi yağlı balıklar ise vücuttaki iltihapların atılmasına ve vücudun mikroplara karşı savaşmasına yardımcı olur. Bu gibi yöntemlerle bronşiti çabuk atlatmak mümkün olabilir.