bebeklerde diş sağlığı

Bebeklerde Diş Temizliği

Diş sağlığı önemlidir. Bu yüzden çocuklarımıza daha küçük yaşta bu alışkanlığı edindirmemiz gerekli. Bebeklerin dişlerinin anne karnındayken oluştuğunu hepimiz biliyoruz. Anne karnında başlayan bu süreç daha sonra da devam etmeli ki çocuğumuzun güçlü ve sağlıklı dişleri olsun.

Uzmanlar diş temizliğinin 6 aylıkken başlamasını gerektiğini vurguluyor. 6-8 aylık bir bebeğin dişleri özellikle sabah kahvaltıdan ve akşam yemekten sonra temizlenmelidir. Bu işlem bir tülbent ya da gazlı bez yardımıyla yapılabilinir. Dişlerin tüm yüzeylerini parmağınıza doladığınız bu maddeleri suya ıslatarak yapabilirsiniz. Eczanelerde bulabileceğiniz flor içermeyen diş macunlarıyla da diş temizliğini yapabilirsiniz. Çocuklar için üretilmiş macunlardır. Ancak 3 yaşından sonra florlu diş macunlarını kullanabilirsiniz. Bunu anne baba kendisini kullandırmalı çocuğa. Az miktarda olmalı. Çünkü bu macunların tadı güzel olduğu için çocuklar yutmak isteyecektir. 7 yaşından sonra da bu diş macunları yine aynı miktarda (mercimek büyüklüğü) kullanılmalı.

Bu temizleme işlemi çocuk 4-5 yaşlarına gelene kadar devam etmelidir. Hatta her yemekten sonra su içirilmesi de önemlidir. Uzmanlara söylediğine göre süt dişlerine iyi bakılmazsa arkadan gelecek olan dişlerde bozukluk olabileceği yönündedir.

Çocuklar 1 ya da 2 yaşlarında bazı alışkanlıklarını edinmeye başladıkları için diş fırçalamayı mutlaka bu dönemde öğretmeniz uygun olacaktır. Birlikte diş fırçalayın mesela. Anne baba çocuk için bir modeldir ve onun yanında yaptığınız iyi şeyleri örnek alacaktır. Dişleriniz günde 3 defa olmasa bile 2 defa sabah ve akşam fırçalaması iyi olur. Yediğimiz yemeklerden sonra dişlerimizde biriken bakteriler plakların oluşmasına ve bu plaklarında dişlerin çürümesine neden olur.

Çocuklarınızın dişçilerden korkmasına izin vermeyin. 6 ayda 1 mutlaka doktora götürmelisiniz. Büyüdüğü zaman dişçi korkusu olan insanlar kontrole bile gitmekten çekineceklerdir.

Unutmayalım çocuğunuza bu alışkanlığı öğretirseniz hem sizin için hem de çocuğunuzun diş sağlığı için daha iyi olacaktır.

İlginizi Çekebilir

Bir Yaşına Kadar Bebeklerde Beslenme Düzeni

Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması, doğduğu andan itibaren  beslenme ve uyku düzeninin en doğru …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir