Hepatit B Aşısı: Bebeğiniz doğar doğmaz Hepatit B aşısı yaptırılır. Bu aşının ikinci dozu bebeğiniz 1 aylık olduğunda, üçüncü dozu ise bebeğiniz 6 aylık olduğunda yapılmaktadır. Ülkemizde uygulanan Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı programda bu şekilde gösterilmektedir. Fakat ikinci dozu bebeğiniz 3 aylıkken, üçüncü dozu ise 8 aylıkken yaptırmanızda da hiçbir sakınca yoktur. Hepatit B aşısı, genellikle Sarılık olarak bildiğimiz bir enfeksiyon hastalığından korunmanın en etkin yoludur.
Karma Aşı: Bu aşı; Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci ve Menenjit aşılarını içermektedir. Bu beşli karma aşı bebeğinize 2 aylıkken uygulanır. Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Polio ve Menenjit (Hemofilus influenza) enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sağlayan aşıdır.
Pnömokok Aşısı: Bu aşı da bebeğiniz 2 aylıkken uygulanan ve zatürre, menenjit ve orta kulak iltihabına sebep olan Pnömokok bakterisine karşı uygulanan bir aşıdır.
Verem Aşısı: Bebeğiniz 2 aylıkken uygulamanız gereken diğer bir aşı da, verem aşısıdır. Bu aşı, verem mikrobuna karşı bağışıklık sağlayan aşıdır.
Rota Virüsü Aşısı: Bebeğiniz 3 aylık olduğunda ise isteğe bağlı olarak rota virüsü aşısı yaptırabilirsiniz. Kusma, ishal ve ateş şeklinde bağırsak enfeksiyonuna sebep olan Rota virüsüne karşı koruma sağlar. Rota virüsü aşısı, en geç bebeğiniz 14 hafta 6 günlük olana kadar uygulanır. Yani bebeğiniz 15 haftalık olduğunda artık bu aşıyı yaptıramazsınız.
Genel olarak söylersek bebeğiniz 3 aylık olana kadar 2 doz Hepatit B aşısı, 1 doz Karma-Pnömokok-Verem aşısı ve 1 doz Rota virüsü aşısı uygulamış olmanız gerekmektedir.