Ağız Kokusu Nasıl Geçer
Ağız Kokusu Nasıl Geçer

Ağız Kokusu Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUŞUR?

Özellikle karşılıklı iletişim esnasında en rahatsız edici olan şeylerden biri ağız kokusudur. Ağız kokusunun oluşmasında farklı nedenler bulunmaktadır. Birincisi yenilen bir yiyecek veya içecek nedeni ile oluşan kokulardır. İkincisi ise diş veya diş etinde meydana gelen rahatsızlıklar ya da herhangi bir sağlık problemi sonucu oluşan eksiklikten kaynaklı ağız kokusudur. Ağız kokusu çeşitli baharatlar ya da hastalığın tedavi edilmesi sonucu sonlandırılabilir.

Ağız kokusu sürekli var ise eğer, kişi ağız temizliğine gerekli özeni ve önemi göstermiyor demektir. Dişlerde çürüme, iltihaplanma meydana gelmesi ya da diş etinin çekilmesi ağız kokusunu oluşturan en önemli etkenlerdendir. Bunun dışında oruç tutmak ya da hayvansal gıdaların fazla oranda tüketilmesi de ağız kokusuna yol açabilmektedir.

Tabii bunlar halk arasında çok bilinen ve ağız kokusu alındığı zaman düşünülen sebeplerdir. Bunun dışında sinüzit, anemi, diyabet gibi hastalıklarda ağız kokusunun oluşmasına neden olmaktadır. Hatta mide asidinin yeterince salgılanmaması nedeni ile de ağız kokusu oluşabilir. Örneğin yediğiniz bir meyve sonrasında mide asidi yeterince salgılanmasa eğer midede mayalanan meyvenin oluşturduğu gaz, ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Ağız kokusundan dert yakınan birçok kişi ağız kokusu nasıl giderilir sorusuna yanıt aramaktadır. Bunun için ya bitkisel ilaçlar ile ağız kokusu önlenebilir ya da tıbbi yardım alarak hastalık probleminin çözülmesi gerekir.

AĞIZ KOKUSUNUN OLUŞMASINI NASIL ENGELLERİM?

Yeşil yapraklı sebzeler biyolojik yapısı gereği içerisinde pigment klorofil bulundurur. Bu pigment klorofil görevleri arasında nefes tazeleme özelliği saklar. Bu nedenle bolca yeşil yapraklı sebze tüketerek ağız kokusunun oluşmasını engelleyebilirsiniz. Ağız kokusunun oluşmasını istemiyorsanız ve sık bir şekilde kahve, alkol, süt ürünleri tüketiyorsanız bu ürünlerin tüketimini sınırlandırın. Gün içerisinde en fazla bir bardak içerek ağız kokusunun oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Ağız kokusunun oluşmasında sebeplerden biri olarak mide asidinin yeterince salgılanmadığını ve bundan kaynaklı oluştuğunu söylemiştik. Eğer sizde bu sağlık probleminden mustarip iseniz eğer yumurtalı yemeklerinizde, et yemeklerinizde, balık yemeklerinizde elma sirkesi kullanın. Elma sirkesi yapısı gereği mide asidinin gücüne erişebilecek seviyede asetik asit barındırır. Eğer yemeklerinizdeki tadı bozmak istemiyorsanız yarım litre su hazırlayın. Bu suyun içerisine iki çay kaşığı kadar elma sirkesi bırakın. Sonrasında bu suyu gargara yaparak ağız kokusunun önüne geçebilirsiniz.

Son olarak gün içerisinde en az iki kere dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçalamanın yanında bol miktarda su tüketin. Ayrıca kullanmayı biliyorsanız eğer diş ipi ile de diş aralarında kalan besin artıklarını temizleyin. Dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamak, ağız kokusunu giderici etkiye sahip olacaktır.

AĞIZ KOKUSU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ağız kokusu tedavi etme yöntemleri arasında yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri uygulayabilirsiniz. Lakin bunun dışında bir de bitkisel ilaçlar vardır. Ağız kokusunun düşmanı olan bu bitkisel ilaçların tüketimi ile ağız kokusunun önüne geçebilirsiniz. Örneğin sarımsak yediğiniz zaman ardından maydanoz yaprakları çiğnerseniz eğer sarımsak kokusunu absorbe edebilirsiniz.

Yemek yedikten sonra bir tutam çemen otu ya da nane çayı kullanarak nefesinizin daha ferah olmasını sağlayabilirsiniz. Anason, rezene, dereotu gibi yeşil bitkilerde ağız kokusunu gidermek için birebir etkiye sahiptir.

Eğer dişlerinizde kanama meydana geliyorsa ve belirli aralıklarla aft problemi ortaya çıkıyorsa, dişlerinizi fırçalama ve diş ipi ile temizleme işlemi yapıyorsanız, ağız kokusunu bir hafta gibi bir süredir çekiyorsanız eğer bu tür durumlarda bitkisel ilaçlar ya da çeşitli yöntemler kullanmak yerine tıbbi müdahale için bir diş hekimine görünmek daha faydalı olacaktır.

Etiketler: Ağız kokusu, ağız kokusu neden oluşur, ağız kokusu tedavi yöntemleri

 

İlginizi Çekebilir

Nane Çayı ve Faydaları

Nane çayı susuzluğu gidermek konusunda oldukça etkilidir. Aynı zamanda tazelenme hissi de verir. Nane çaylarının …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir