Aft Nedir
Aft Nedir

Aft Nedir? Nasıl Geçer?

AFT HASTALIĞI

Çoğunlukla dil üzerinde çıkan ama ağzın herhangi bir yerinde de ortaya çıkabilen, beyaz, gri veya sarı renkte olabilen yaraların bütününe aft hastalığı denilmektedir. Genellikle çok stresli, az beslenen insanlarda görülen aft her gün dünya üzerinde milyonlarca insanı etkilemektedir.

AFT NEDEN OLUŞUR?

Bir ömür içerisinde neredeyse herkesin bir kere yakalandığı aft,

  • Alınması gereken vitaminlerin alınmaması ve eksikliğinde,
  • Sindirim sisteminin rahatsızlığı,
  • Yiyeceklere karşı hassasiyet oluşması,
  • Dil veya yanağı ısırmak

Gibi nedenler sayesinde ortaya çıkmaktadır. Oluştuğu süre içerisinde hayatı zindan eden aftlar genellikle kişi çok stresli ya da çok aşırı yorgun ise ortaya çıkar ve kendini belli eder. Yalnız tek nedeni buraya bağlamakta pek sağlıklı bir düşünce biçimi değil. Vücudumuz bazen daha büyük hastalıkların habercisi olarak küçük hastalıkları ön plana çıkartabilir. Aft hastalığı bunlardan biridir. Aftlar Çölyak, lösemi, tüberküloz (verem) gibi hastalıklarında belirticisi olabilmektedir.

AFT HASTALIĞINDAN NASIL KORUNURUZ?

Aft hastalığına yakalanmış kişiler genelde bir daha yakalanmamak için neler yapması gerektiğini araştırır. Sizde aft hastalığına yakalanmak istemeyenlerden biriyseniz eğer ilk olarak işe c vitamini içeren besinleri tüketmekle başlayabilirsiniz. Bunun dışında ilaç deposu olarak görülen sarımsak ve soğanda oldukça yararlı olacaktır.

AFT İÇİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Aft hastalığı için hem doğal yollardan elde edilmiş ilaçlar hem de evimizde bulunan mutfak ürünleri ile aft hastalığına karşı tedavi yöntemi uygulayabiliriz. Aft hastalığı çok acı veren bir hastalıktır. Soğuk çayı ağzınızda günde 1-2 defa olacak şekilde gargara yaparak acısını dindirebilirsiniz. Adaçayı damarları büzüştüren bir yapıya sahip olduğu için adaçayı da yararlı olacaktır. Lavanta ve limon antiseptik bir özelliğe sahiptir. Bu iki bitkinin etkili olduğu aft hastalık türü ise bakterili iltihaplanma durumlarıdır.

AFT HASTALIĞI İÇİN DOKTORA GİDİLMELİ MİDİR?

Kısa süreli ve normal etkileri gözlemlenen aftlar için yukarıda tedavi yöntemleri kullanılabilir. Eğer daha aksi durumlar gözlemleniyorsa derhal doktora gidilmelidir. Bu durumları biraz inceleyecek olursak

  • Aft hastalığınız iki haftadan fazla sürdüyse,
  • İlk haftasını geçirdiğiniz zamandan sonra aft büyümesi meydana geliyorsa,
  • Öksürük, ishal gibi belirtiler aft ile beraber kendini gösteriyorsa,
  • Yeni aldığınız bir ilaç sonrasında aft ortaya çıktıysa

İlk iş olarak bir hekime görünerek, hekim kontrolünde tedavi sürecine başlanılmalıdır.

İlginizi Çekebilir

Nane Çayı ve Faydaları

Nane çayı susuzluğu gidermek konusunda oldukça etkilidir. Aynı zamanda tazelenme hissi de verir. Nane çaylarının …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir