Her yaştan hemen hemen her insanın başına gelen ishal rahatsızlığını yılda 2-3 kez yaşarız. Kabızlığın tam tersi bir durumdur. Dışkının sıvıya yakın gevşek olup sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı durumudur. Bağırsaklarımız yediğimiz gıdalardaki suyu çeker ve dışkının katı olmasını sağlar ancak bağırsakların sindirim sorun oluşup suyu emmeden besinin bağırsaktan hızlıca geçmesi neden olur.
Belirtileri;
Karın ağrıları
Bağırsak, karın ve kasıklarda kasılmalar
Mide bulantısı
Bozulmuş yiyecek tüketimi, alkol, parazitler ve bakteriler, kullanılan ilaçların yan etkileri gibi birçok farklı nedenden oluşur.
Genellikle bol su tüketimi, yediklerimize dikkat ederek ve eczaneden durumumuzu bildirerek temin edeceğimiz ilaçlarla düzene sokup iyileşebiliriz. Ancak uzun süreli devam eden sıvı kaybı, yüksek ateşle beraber kanamalı dışkı görülürse acil bir uzmana başvurmanız gerekli. Çocuklarda, yeni doğan bebeklerde bu durum gerçekleştiyse de zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun.
İshal sırasında sıvı kaybı yaşadığımız için öncellikle bol bol sıvı tüketmeliyiz kahve çay meyve suyu da tüketebilirsiniz. Yiyeceğimiz gıdalar sindirimi kolay lif oranı düşük gıdalar olmalı. Pirinç ve pirinç suyu nişasta içerdiğinden önerilir. Limon suyu ve elma da ishale iyi gelir ancak elma kabuğu ishalin şiddetini arttıracağı için soyulmuş elma yemelisiniz.
Kepek, keçiboynuzu, sarımsak ve havuçta iyi gelen gıdalar arasındadır. Haşlanmış patateste ishale çok iyi gelen gıdalardandır. Bünyemiz tuzda kaybettiği için tuz dengesini de sağlamalıyız. 1 litre suya, 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat eklenir ve karıştırılır. Sık aralıklarla tüketilir. 24 saat için de düzelmezse doktora başvurmalısınız.